Bursa'dan Bir Şenlik Geçti

Bu yıl 11-14 Haziran tarihlerinde Bursa'da ''4007 Tübitak Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği'' düzenlendi. Ülkemizde bu tarz etkinliklerin sayısının azlığı ve var olanlarında büyük kısmının ağırlıklıkla İstanbul'da gerçekleşiyor olması bu etkinliği önemli kılıyor. Öte taraftan da ülke çapında bu tip aktivitelerin sayısında da son yıllarda ciddi bir artış söz konusu.

Bursa'da ki bu gözlem şenliği diğerlerinden ayrı değerlendirilmeli, örnek alınmalı diye düşünüyorum. Çünkü kabaca etkinlikleri akademik çevreye ve halka hitap eden dillerine göre ikiye ayırabiliriz. Bursa'da bu ayrımı yapmak mümkün olmadı. Zira bahçede her yaş grubu çocuğun astronomi adına uygulayarak bir şeyler öğreneceği atölyeler varken içeride de birbirinden farklı konularda pek çok konuşma vardı. Astronomiye, gökyüzüne uzaktan alakalı olan herkesin bile tanıyacağı, akıllara gelen kim varsa Bursa'daydı.

Şenlik Duyuru Afişi
İçerik ve konukların zenginliği açısından Bursa'daki en büyük etkinliklerden biri oldu. Bizde İstanbul Üniversitesi Amatör Astronomlar Kulübü adına yaklaşık 20 kadar kişi oradaydık. Bizler daha çok küçük dostlarımızın katıldığı atölye kısmındaydık.

Belki de en değerli kısmındaydık. Şenlikten mutlu ayrılan her çocuk ileride bu tarz bir şenlikte rol alıp mutlu etmeyi kendine amaç edinebilir. Neden olmasın? Bazılarımız ders kitabında gördüğü Satürn resmiyle bu tutkuya başlarken, bazıları gökyüzündeki yıldızlardan etkilenirken böyle bir şenlik fazlasıyla yeterli değil mi sizce de?

Her gün etkinliğe gelip her atölyeyi defalarca uygulayan çocuklarda görünce buna inanmak için daha fazla nedenim oldu. Bu etkinliklere harcanan her kuruş ileride bizlere Nobel ödülü olarak dönebilir. Etkilenen her çocuk binlerce yeni idealist çocuğun hayallerine dokunabilir.

Ay'ın Evreleri Atölyesinden Bir Kare
Sadece çocuklar için değil, herkes için çokça artıların olduğu yeni dostlukların kurulduğu, pek çok etkinliği tetikleyen bir şenlik oldu. Kafanızda daha iyi canlanması adına burada pek çok fotoğraf var 4 günden kalan;  Şenlik Fotoğrafları


Şu güzel video da belki sizi Bursa'ya, şenlik gününe taşır;

Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği'nin Ardından...
Video: Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği'nin ardından..(HD izleme seçeneği video başladıktan sonra sağ altta)Astronomi dolu 4 gün pek çok çocuğu gökyüzüyle tanıştırdı. Bir çok astronomi sever ve alanında akla gelen ilk isimler bu şenlikte bir araya geldi. Başka büyük etkinlikler için heyecan, umut oldu Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği.
Posted by Tübitak Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği on 21 Haziran 2015 Pazar









Tabi bu denli güzel bir çalışmanın arkasında uzun zamana yayılmış bir emek var. Pek çok zorluğun ve zahmetin ürünü bu şenliğin geri planındaki çabaların çok değerli olduğuna inanıyorum. Ülkemiz adına mutlu eden, umut veren bir gönüllük işi... İşin ardındakine, ardındakilere çok teşekkür ederiz.

Bu kısa analiz yazısında katılan herkes için hoş bir anı ve iyi bir kazanç olan Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği'ne değinmek istedim. Bursa'ya uğrarsanız bu şenliği anımsayın. Uğramışken herkesin sizlere önereceği çok güzel mekanların yanında Bursa Bilim Merkezi'de bi' solukta gezilecek bir bilim yuvası.

Bursa Bilim Merkezi-İç Görünüm





Bitirirken,


'Samanyolu galaksi, gökyüzüde masmavi,
Hep beraber olalım, hayallere dalalım.
Mesela Satürn'e gidelim sessizce...''  

sözleriyle şenliğin şarkı yarışmasında birinci olan çocukların da çalışması da burada bulunsun;






Posted by Tübitak Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği on 17 Haziran 2015 Çarşamba


Bilimle kalın, hoşça kalın...
















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin