Astrofizik Notlarım (3) : Karacisim Işıması & Wienn Kayma Yasası


Max Planck'a saygıyla...

Merhaba, en baştan söylemeliyim ki sende karacisim ışıması yapıyorsun. Evrendeki her cisim sıcaklığına göre bir ışıma yapar. Bu cisimler maksimum ışıma yaptıkları bir değer vardır ve bu değer  Işınım Gücü -Dalgaboyu grafiğinde eğrinin maksimum yaptığı yerdir. Cisim ne kadar sıcaksa, enerjisi o denli fazladır. O sebeple T sıcaklık değeri yükseldikçe cisim maksimum ışımasını yukarıdaki grafiğe göre sol tarafta yapar. Sıcaklık azaldıkça dalboyunun arttığı yöne doğru kayar. 




Yukarıdaki görseli incelersek, görsel bölgede (400 - 700 Nanometre ya da 4000 - 7000 Angstrom aralığı) yüksek enerjili mor ışık 7000 K düşük enerjili kırmızı ışık yaklaşık 4000 K değerindedir. Mor ışık görsel bölgede enerjisi en fazla olan ışıktır ve dalgaboyunun daha az olduğu sol tarafta maksimum ışıma yapmaktadır. Kırmızı ışık için ise aksi geçerlidir.

Sadece siz değil yıldızlarda birer Karacisim Işıması yapan kaynaklardır. O zaman yıldızın sıcaklığı arttıkça sol tarafa doğru maksimum ışıma değerini gösterir. 

Aşağıda 3 yıldız yer almaktadır (Mor en sıcak kırmızı en soğuk yıldız) soldaki yıldız maksimum ışımasını 2.500 kelvinde, ortadaki 5.800 en sağdaki ise 18000 kelvinde yapmıştır. 



Peki ışıma gücü ve dalgaboyu grafiği bizleri nasıl sıcaklığa götürüyor?

Wien Kayma Yasası 



λ max . T = 0.2898 cm.K

Maksimum ışma değerini grafikten okuduğunuz bir cism T sıcaklık değerini bulabilirsiniz. Aynı zamanda sıcaklığını bildiğiniz bir cismin maksimum ışıma yaptığı dalgaboyu değerini... Wien Yasası ile dalgaboyu ve sıcaklık ifadelerinin birbirleriyle ter orantılı olduğu açıkça görülmenktedir.

 Tüm Notlar Astrofizik Notlarım

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin