Genişleyen Evren Modeli Yapalım


Hubble ile birlikte kesin olarak evrenin genişlediğine dair bulgular elde ettik. Evren her an genişliyor. Bunu uzak galaksilerin tayflarına bakarak anlayabiliyoruz. Evrenin her doğrultusunda uzak galaksilerde kırmızya kayma bir başka deyişle dalgaboylarında uzama gözlemliyoruz. Bu o cismin bizden uzaklaştığı anlamına geliyor. Bu durumu evrenin her doğrultusunda gözlemleyince evrenin genişlediğine karar verildi.


Bu durumu anlatabilecek en iyi deneyimlerden birisi de balon ile yapılan modeldir. 

Gerekli Malzemeler

Asetonlu ya da keçeli bir kalem, çeşitli renklerde (özellikle beyaz -sarı ya da diğer renklerin açık tonu gibi renklerde) balon. Not kağıdı, kalem.


Görsel Kaynak; http://www.astro.umass.edu


Uyarılar ve Öneriler

Balonlar düzgün bir geometriye sahip olmalı, hem çocukların sağlıkları açısından hem de şişince düzgün şişip kaliteli sonuçlar veren ürünler tercih edilmeli. 

Çok fazla nokta yerine belirgin noktalar çizilmeli. Noktaları özellikle balonun üst veya alt kısmı yerine orta kısımlarına ağırlıkla çizmek daha iyi olacaktır.





Son olarak balon şişirilirken üzerine çizilen noktaların bizzat kendileri de genişliyor. Oysa evrende galaksiler arasında bir genişleme var galaksilerin fiziksel yapısında bir değişim yok. Bunun belirtilmesinde fayda var. Mesafeler ile birlikte cisimlerinde genişliyor yanılgısına kapılabilirler.

Balonu şişirirken yapılan gözlemler not alınıp üzerine tartışılmalı.





 Samanyolu Ekspresi'ni Pinterest'te takip edin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin