İnfografik: Ciddi Bütçelere Sahip Uzay Araştırmaları



NASA'nın 2013 bütçesinin 20 Milyar Dolar olduğunu düşünürsek uzay çalışmaları her zaman insanlığa pahalıya patlamıştır. Birleşik Devletler'in dünyadaki lider konumu önemli ölçüde uzay yarışındaki önderliğinden gelmektedir. Bu yüzden soğuk savaş yıllarında uzay yarışı iki devlet tarafından da oldukça önemsenmiş ulusal bir amaç olarak görülmüştür. 

Bilimin kendisi bu savaştan çok daha öte elbette. Örneğin bir kuyrukluyıldıza inen Rosetta uzay aracı için 1.7 Milyar Dolar bütçe kullanıldı. Bu misyon başarısız da olabilirdi. Peki buna değer mi? Bu kadar büyük bütçeler ile daha farklı şeyler yapılabilir mi? Daha anlamlı, daha az riskli... 

Poltio üzerinden kullanıcılarla yaptığımız anketin sonuçları aşağıdaki gibi.



 Sonuçlar güzel, bu sonucu bekliyordum fakat gereksiz olduğunu düşünenlerin %30 'a kadar ulaşabileceğini düşünmüştüm. 

Bazıları bu paralar ile dünyadaki çok önemli sorunlara (açlık, çeşitli salgın hastalıkların tedavisinde vs ) çözümler üretebileceğini düşünüyor. Çok ahlaki bir düşünce olsa da yaklaşım şekli yanlış.


  • Öncelikle bilime harcanan paralar harcandığının çok üzerinde bir getiri sunar uzun vadede. Geçmişten bugüne bilimle iç içe olan toplumların refah düzeylerinin yüksek olduğu bilinir. Bu istisnasız her zaman böyledir. Bilim toplumların yaşam kalitelerini yükseltir ve dünyada saygınlık kazandırır.

  • Ayrıca bilim evrenseldir. Bilimsel çalışmaların ürünleri tüm dünyada kullanılır, herkesin hayatını kolaylaştırır.

  • Açlık, sağlık sorunları gibi sorunlar elbette çok önemlidir fakat bunların önlenmesi (örneğin bir aşının geliştirilmesi, hastalıklara karşı bilinçlenme ve önlenmesi) yine  bilimle olacak bir şey.

  • Tüm bunların yanında bütçesi sorgulanması gereken en son şeylerden birisidir bilim. 

  • Uzay çalışmaları insanlığın ilk zamanlardan beri merak ettiği en temel sorulara doğru bir yol açar. Tıpta ya da günlük hayatta kullanılan pek çok alet /cihaz ilk olarak uzay teknolojisinde geliştirilmiş olsa da uzay çalışmalarının getirisi bunlardan çok daha ötedir. Evreni anlama çabamız oldukça önemlidir.


Dünya genelinde her gün çöpe giden milyarlarca ekmeği, milyonlarca ton yemeği düşünün... Ülkelerin silahlanmaya harcadığı bütçelerin büyüklüğünü, bu bütçeyle tüm insanlığın çok rahat bir hayat sürebileceği gerçeğini düşünün...




Samanyolu Ekspresi'ni Poltio üzerinden  takip edin ve anketlere katılın










Kaynak

http://www.aljazeera.com.tr/gorus/uzay-kesfinin-neresindeyiz
http://www.trthaber.com/haber/ekonomi/gunde-6-milyon-ekmek-israf-ediliyor-311905.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin