AB Projelerinde Yaygınlaştırma




Bu proje (Ref No: 2017-2-TR01-KA105-046951) Avrupa Komisyonu ve AB Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibelendirilmiştir



AB projelerinde katılımcılardan ve düzenleyicilerden proje adımlarından birisi olarak 'Yaygınlaştırma' yapmaları beklenir. Peki nedir bu yaygınlaştırma? neden yapılır ve neden önemlidir? Gelin biraz yakından bakalım.

Proje temasına uygun olarak proje çıktılarını, eğitsel içerikleri (yazı, fotoğraf, grafik vb) genellikle elektronik ortamda çevrenize duyurmanız bir yaygınlaştırmadır. Bir haber niteliği taşıyan, bilgi veren bir gönderiyi yaygınlaştırabilirsiniz. Aslında günlük hayatta bunu sıkça yapıyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan, mail adresimizden ilgili kişilere mesaj gönderip ya da paylaşım yapıp birer yaygınlaştırma yapıyoruz. Böylece gerek projeye dahil olan diğer katılımcılar gerek projeden alakasız pek çok insanı haberdar etmiş oluyoruz. Çıktılardan çok uzaktaki insanlarda haberdar olmuş oluyor. 

Sosyal medyaki bir gönderi ile dünyanın herhangi bir yerinden bir insana erişebiliyoruz. Bu yazıyı ele alırken aslında astronomlarda birer yaygınlaştırma yapıyorlar diye düşündüm. Üstelik en iyisini onlar yapıyor! Aşağıda bir görüntüsünü gördüğünüz uzay aracının ismi Voyager 1. Bu araç ben bu satırları yazdığım saniyelerde gezegenimizden 141.49650192 AB uzaklıkta idi. 1 Astronomik Birim (AB) Dünya - Güneş arasındaki ortalama uzaklığa eşittir ve bu uzaklık 150 milyon kilometredir. Hayal edebleceğimizden çok daha uzakta bir uzay aracı. Bu uzay aracı, üzerinde çeşitli mesajlar ve bilgiler taşıyor. Onlarca dilde selamlaşma, su ve kuş sesleri, yeni doğmuş bir bebeğin ağlama sesleri, insan anatomisini anlatan çizimler gibi bizi anlatan pek çok tanıtım mevcut. Bir gün Voyager 1 dünya dışı bir canlı (uzaylı)  ile karşılaşırsa bizi anlatan bir ansiklopedi olacak. Voyager 1 hakkında detaylı bilgi için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.



Voyager sayesinde bir yaygınlaşırma yapıyoruz aslında, evrenin sonsuzluğuna insanlığa ve doğaya ait mesajlar bırakıyoruz. Bu mesajların birer alıcısı var mı? Varsa onlara ulaşmış olabilir mi? Astrobiyolojinin, en zor sorularından birisi bu. Henüz böyle bir şeyin varlığına rastlamadık, bilmiyoruz diyip asıl konumuza devam edelim.



Bir yaygınlaştımaya katıldığım ilk AB Projesi Martı'nın bu yaz (2017 Temmuz) Fethiye'de gerçekleşen Across the Universe Projesi oldu. Martı Derneği sürekli bu tip projeler düzenliyor. Onlardan birisi olan Codease Projesi Nisan Ayı sonunda Türkiye'de gerçekleşecek. Codease ve genel olarak AB Projeleri hakkında bilgi edinmek için EuYouth web sitesini takip edebilirsiniz. Ayrıca astronomi, astrofizik ve fizik hakkında yaygınlaştırma amacıyla Across the Universe Projesi ve diğer projelerde yazılmış çeşitli içerikler var. Bu içeriklerde ilginizi çekecektir. Site menüsündeki Eğitim sekmesinden bu içeriklere erişebilirsiniz.

Son olarak projelerden daha etkin haberdar olmak isteyenler için Martı'nın Facebook Hesabı

Bir gün bir projede birlikte çalışmak dileğiyle.
Hoşça kalın!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin