Ay'a Biraz Daha Yakından Bakınca

Yer'in tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi'nin 5. en büyük doğal uydusu Ay'ın teleskoptan görüntüsünü çıplak gözle olmasa bile fotoğraflardan görmüşsünüzdür.

Gökyüzünde görünen en parlak cisimlerden birisi olan uydumuz Ay her zaman insanların dikkatini çekmiştir. Masallara ve öykülere konu olmuştur. Bugün Ay'ı çok yakından tanıyoruz, defalarca uzaylı araçlarla ve insanlı  misyonlarla ziyaret ettik. Ay'a ilk inişin üzerinden yarım asır geçti. 1959'da Luna 1 aracı ile ilk kez ziyaret edildi. Ardından Apollo misyonu ile ilk kez 
1969'da Ay'da iki insan yürüdüler. 

Bu misyonların Ay'ı tanımamızda etkisi çok büyüktür. Ayrıca insanlığın ilk kez uzayda bir gök cismini doğrudan ziyaret etmiş olması da sembolik açıdan da önemlidir. 

Üstteki fotoğraf Beril Uçar tarafından çekildi. Bu görsele bazı eklemeler yaptık, Ay'ın bazı önemli bölgelerini, görünen ana kraterler Tycho, Kopernik ve Kepler'i işaretledik. Ayrıca Apollo 11 - 12- 14-15 -16 17 misyonlarının iniş bölgeleri gösterilmiştir. Siz de Ay gözlemi yaparken gördüğünüz kısımları hakkında çalışmalar yapabilirsiniz. 




1- Sea of Serenity (Durgunluk Denizi)
2- Sea of Tranqualitatis (Sessizlik Denizi)
3- Mare Crisium (Bunalımlar Denizi)
4- Mare Fecunditatis (Bereket Denizi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin