Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği'nin İkincisi Düzenlendi.




İlk kez geçen yıl düzenlenen Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği bu yıl 3-4 Haziran tarihlerinde gün boyu Bursa Hüdavendigar Kent Parkı'nda gerçekleşti.

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda öğretmen Gülhanım Çelik'in TÜBİTAK 4007 projesine başvurusunun desteklenmesi üzerine bir kez daha şenlik düzenlendi. Aylarca yapılan hazırlıklar, içerik çalışmalarının tek amacı başta Bursa'daki çocuk ve gençler olmak üzeri toplumu bilimle, özellikle de gökbilim ile tanıştırmak. İki gün boyunca her kesimden gelen sayısız katılımcıyla da bu hedefe ulaşıldı.
Şenliğin içeriğine gelirsek, şenlikte onlarca atölye vardı. Parkta bulunan kamelyalar bu atölyelerin uygulama alanları olarak kullanıldı. Atölyeleri gezenler Güneş Saati yaptılar, kendi usturlab aletlerini tasarladılar, teleskop yapımını öğrendiler, Ay'ın evreleri hakkında bilgiler edindiler. Kısaca aklınıza gelen tüm gökbilim konularında atölyelerde hem uygulamalar yaptılar hem de bilgiler edindiler. Bu atölyeler sabah erken saatlerden akşam 16.00'a kadar devam etti iki gün boyunca. Aynı zamanda Güneş gözlemi de yapıldı.  Yine park alanında kapalı bir alanda akademisyenlerin popüler konu başlıklarında sunumları vardı. Etkinliğe katılanlar çok değerli isimleri hem bir arada buldu, hemde verdikleri bilgilerden faydalandılar.





Atölyelerin içeriği hem görsel anlamda çok zengin hem de uygulayanlar için oldukça öğretici oldu. Parlaklığı değişen bir yıldızın notalarını dinleyip, origami ile gökbilimin bir arada deneyimlendiği zengin ve farklı bir içerik sunuldu.  Gündüz programı bu şekilde dolu dolu geçen şenliğin akşam hava karadıktan sonraki kısımında ise gece gökyüzü gözlemi vardı. 3-4 Haziran tarihlerinde gökyüzünde gözleme uygun Mars, Jüpiter ve Satürn gezegenleri teleskoplarla gözlemlendi. Planlı gelen katılımcıların yanında yürüyüşe çıkan, parkta oturan Bursalılar da gözlem yaptı, görevli astronomi öğrencileri ile sohbet etti. Özellikle 4 Haziran akşamı Hüdavendigar'da katılımcılar uzun gözlem sıraları oluşturdular. Bu durum tam da şenliğin elde etmek istediği, hedeflediği görüntü.


Bir Gökyüzü Gözlem Şenliği Düzenlemek



Ülkede uzun yıllardır bir iki gökyüzü ve bilim şenliği olmasına rağmen toplulumuz için bu tip etkinlikler çok yeni. Giderek normalleşse de tüm halka açık geniş çaplı bir şenlik düzenlemek her zaman meşakkatli bir iş olmuştur. TÜBİTAK Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği bu yıl geçen yıldan kalan deneyimlerini kullanarak eskisine yenilikler ekleyerek başarılı bir iş çıkardı. Aylar öncesinde en küçük detayına kadar yazılan ve bir proje olarak sunulan şenlik geçen yıl olduğu gibi bu yılda desteklendi. TÜBİTAK'ın bu tür etkinliklere önem vermesi mutluluk verici, belki de destek için özel olarak TÜBİTAK Bilim ve Toplum Müdürlüğüne teşekkür etmek gerek. Şenlik desteklendikten sonra kullanılacak malzemelerden, etkinliğin yapılacağı alana, davet edilecek konuklardan tasarlanacak duyuru afişlerine kadar yüzlerce yapılacak iş aylarca süren çabayla şenlik öncesi aradan çıkarıldı. Bir süreliğine bu işin arkasındaki insanların yaşamlarının bir parçası oldu bu şenlik. Bu süreç oldukça yorucu ama 3-4 Haziran tarihi işin parçası olanlar için çok daha yorucu oldu. Eksik bir evrak için şenlikte koşuştururken, atölyelerde anlatım yaparken mutlu ve meraklı çocuklar ve elbette yapılan işi takdir eden veliler görünce yorgunluklar mana kazanıyor. Bu tablolar ile bir sonraki şenliği yapma gücünü elde edip daha iyisini düşlemeye devam ediyoruz.




Bir kez daha ve bir kez daha

Bir gün Bursa'da tekrarlanan 7. şenlikten, 15. şenlikten ya da 30. şenlikten bahsetmek Bursa'ya böyle bir gelenek bırakmaktan daha güzel ne olabilir? Neden Bursa diğer şehirlerimize bu konuda bir model olmasın. Bu şehirdeki sinemalar, spor müsabakaları kadar normal en az onlar kadar  gerekli bir istek. Bugün şenlikte kağıt katlayıp evreni keşfeden çocukların yarın bu gökyüzü gözlem şenliğini düzenlemeleri ve yarının çocuklarına örnek olmaları hepimizin yararına, ülkenin yararına.



Çocuğunuzun Elinden Tutup Bilimsel Etkinliklere Götürün

Düşünsenize, şehrin orta yerinde kocaman bir parkta akademisyenler sunumlar yapıyor, öğretmenler ve üniversite öğrencileri uygulamalı gökbilimi anlatıyorlar, teleskoplar kurulmuş gökyüzü inceleniyor. Çocuğunuza, öğrencinize ya da arkadaşınızı davet edin. Farklı ama çok gerekli bir dünyayı deneyimlemesine izin verin. Bu tip etkinliklerde çocuklar çekingenliklerini yenip, sorular ve sorunlar üzerine fikir yürütüyorlar. İlerde ne yapmak istediklerine karşı bir düşünceleri oluşmaya başlıyor, ilerleyen eğitim süreçlerinde bir yol haritası çiziyorlar kendilerine. Zihinsel devrimlerini yaşıyorlar. Sizler çocukların elinden tutup bu tip etkiliklerin yolunu tuttuğunuzda ona kendi başına bir birey olma şansı da tanımış oluyorsunuz. Merak edip keşfetmesinin önünü açmış oluyorsunuz. Çocukları bilgisayar oyunlarına, akıllı telefonlara ve sadece zaman alan televizyon programlarına mahkum etmemiş olacaksınız. Bu anlamda bu etkinliğin şehrin ortasında bir parkta düzenlenmesi çok yerinde oldu. Bir sonraki Bursa Gökyüzünde Gözlem Şenliği'nde siz ve ödüllendirmek istediğiniz arkadaşınızla tanışmak istiyoruz. Nice şenliklere.



--------

Forum Ekspres Yayında!  Foruma git.



Forum Ekspres'e git.








Daha fazla okuyun: 

Bursa'dan Bi' Şenlik Geçti



 okumak için tıklayın

Okumak ve indirmek için tıklayınız.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin