Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak



🙋 Bloğun En Çok Okunan Yazısı 
Güncellenmiştir 12.10.2017 | Son Güncelleme 18.04.2018



Özellikle üniversiteye hazırlık sınavlarının yaklaştığı dönemlerde bu bölümü okumayı düşünen öğrenci arkadaşlarımızdan bölüm hakkında pek çok soru geliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi sorular bölümü bitirdikten sonrası hakkında ve bölümü tanımaya yönelik. Bende İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri öğrencisi olarak bu arkadaşlara bir fikir olabilmesi umuduyla bildiklerimi ve kendi kişisel görüşümü bu yazıyla aktarmayı uygun gördüm. Çünkü bende bir dönem kafası karışık bir lise son sınıf öğrencisiydim.

Bölümün tanımını ya da amacını İnternet'ten bulmanız kolay. Bölümü tercih etmeden evvel yüzlerce sayfaya girip çıkmışımdır. Google’a neler arattım neler… Oralarda okuyacağınız, bulacağınız bilgilerden daha farklı şeylerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle bölüm 4 yıl. Yakın zamanda İngilizce hazırlık sınıfı açıldı. 2014 ve sonrası eğitim alan öğrenciler öncelikle 1 yıl hazırlık eğitimi alıyor. Hazırlık ile beraber 5 yıl eğitim var. 4 yıllık süreçte fizik ve matematik ile onlar kadar olmasa da bilgisayar dersleri ile baya içli dışlı olacaksınız. Astronomi alan dersleri yıl ilerledikçe çoğalıyor. İÜ Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nün (Diğer Üniversitedeki astronomi bölümleri ile benzerlik gösterir.) yıllara göre ders programı aşağıdaki gibidir:

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Ders Planı
http://fen.istanbul.edu.tr/ogrenciisleri/?page_id=6684

Zorunlu derslerle beraber ilgi ve yeteneğiniz doğrultusunda seçmeli dersler vardır. Zorunlu derslerin yanında size verilen minimum ve maksimum kredi aralığında farklı dersler alabiliyorsunuz. Eğer ileride akademik olarak devam etmeyi planlıyorsanız seçmeli dersleri de seçerken bunu göz önünde bulundurun. Çalışmayı düşündüğünüz alanlarla ilgili dersleri mutlaka alın.

İÜ Gözlemevi ve Yangın Kulesi (Sağ arka tarafta) /Halil Bağış


Sizi Neler Bekliyor? 

Yazının ilerleyen kısımlarında da bolca bahsedeceğim ‘ilgi’ye sahipseniz sizi güzel şeyler bekliyor diyebilirim. 4 yıl boyunca neler yaşayacağınız tamamen bu bölüme ilginizin olup olmaması ile alakalı. Ama genel manasıyla yukarıda da bahsettiğim gibi Fizik ve Matematik dersleri ile meşgul olacaksınız. Çoğumuz fizik ve matematiği zor buluruz ama astronomi gibi diğer tüm temel bilimlerin doğasını kavramak doğrudan matematik ve fizik tecrübemize dayanıyor. İÜ Astronomi için konuşmak gerekirse Türkiye'nin ilk Astronomi bölümü ve ilk gözlemevini de barındırır. Bölümün resmi sitesini kurcalarsanız biraz daha kafanızda bir şeyler şekillenecektir bu anlamda: http://fen.istanbul.edu.tr/astronomi/?page_id=6395

Bölümün fiziki yapısını merak edenler olabilir. Özellikle şehir dışından gelmeyi planlayan arkadalar nasıl bir ortamda eğitim göreceklerine dair resmi sayfalarda pek doyurucu fotoğraf yok. Bu sebeple AAK’nın bölümde yaptığı etkinliklerde çektiği fotoğraflar size yardımcı olabilir. Böylece bölümün 1991 ‘de kurulmuş olan Amatör Astronomlar Kulübü hakkında da bilgi edinmiş olacaksınız. Facebook sayfasındaki yüzlerce fotoğraf için: https://www.facebook.com/amatorastronomlarkulubu?fref=ts


👀Eğer astronomiye meraklı iseniz yeni açılan Stellar Lab Bilim Kulübü'ne bekliyoruz. Detaylar ve başvuru için buraya ya da aşağıdaki fotoğrafa tıklayın. 




Bölümü bitirdim, ya sonrası?

Sizi bekleyen pek çok kurum var, işiniz hazır demeyi çok isterdim. Türkiye için konuşuyorsak bu cümleler için çok erken. Ülkemizde maalesef bölüme gerekli değer ve ilgi gösterilmiyor. Özellikle bir yeri, bir kesimi suçlamak doğru değil bu eksiklik için. Bu geri kalmışlıkta herkese pay biçilmesi gerek ve öğrencilerin, akademisyenlerin ve de elbette ülke politikalarının gökbilimi desteklemesi gerekiyor. Herkese düşen bir şeyler var. Benim bu üzücü ifadelerime herkes katılır ve muhtemelen araştırma yapmışsanız ekşi sözlükte bile rastlamanız mümkün bu can sıkıcı cümlelere. Bende herkes gibi sizlere bunları söylüyorum. Fakat kocaman bir ‘ama’ demek istiyorum farklı olarak. Ama ben astronomi camiasında gerçekten ilgi ve alakalı olan insanlardan henüz tabiri uygunsa açıkta kalanı, başarısız olanını görmedim. Size biraz bu işi severek yapan insanlardan bahsetmek istiyorum. Aslında bana göre de tercih listenize yazma gerekçeniz bu olmalı. Demek istediğim şey şu, sizin için Astronomi nedir? Bir hobi mi? Yoksa bir tutku mu? Eğer hobi ise bölümü okurken teleskoptan daha çok fizik ve matematik ile uğraştığınız dönemler olacak ve sıkılacaksınız muhtemelen. Bu bölüme gelirken yanınıza almanız gereken iki şey olduğuna inanıyorum; fizik + matematik ilgisi ve astronomi aşkı. İlgi tabi bir alt yapı ve bilgi içermeli. Sizden ileri derece de matematik ve fizik beklenmiyor fakat ne kadar bilirseniz o kadar olaya geniş bakarsınız. Düzenlediğimiz ve katıldığımız etkinlikler de, seminerlerde hayranlıkla izlediğimiz astronomlarda bunu gözlemledim. Ben hayatımla ilgili çok önemli olan bu üniversite tercihleri öncesinde odamın her köşesi uzay temalı posterlerle doluyken, resmen çocukluğumu astronomi ile geçirmişken şunu sormadan edemedim: ‘’ Astronomi benim için şu ana kadar bir hobi ve geçici bir merak mıydı yoksa yaşama gayem mi?’’ Neyse ki ’ yoksa dan sonraki kısım ağır bastı…

Ailelerimiz haklı bir kaygı ile bizleri daha ‘makul’ bölümlere yönlendirecektir. Hatta çevremizden de hoş olmayan tepkiler alacaksanız eğer bölümü okumaya karar verdiyseniz. Biraz daha açık konuşmak gerekirse bizzat bölümü okuyan üst dönem bölüm öğrencileri sizlere neden bu bölümü okuduğunuzu sorabilir ve şevkinizi kırabilir. Hayatım boyunca bu insanlara sabırla bu bölümü okumanın benim yaşama amacım olduğunu anlatmaya çalıştım. Ailelerde, üst dönemdekiler de, kısaca hemen herkes kısmen haklı gerekçelerle bunları dile getirecektir. Ama dedim ya işinizi severek, tutkuyla yaparsanız işler çok değişiyor. Aynı bölümde olup, bir an önce bitse de gitsek havasında olan ve bölümü büyük bit haz ile okuyan insanlar yan yana. Elbette tutkulu insanlar azınlıktadır ve bu her yerde böyledir. Size meslek ve güzel bir gelecek garantisi veremem ama eğer gerçekten bir bilim insanı olmak istiyorsanız, tutkulu iseniz ben bu vasıfları taşıyan ve başarılı olmayan biriyle tanışmadım. Bu yazıyla biraz daha ilgi olup olmama ölçütüne dikkat çekmek istedim. Unutulan ama en çok önemli olduğuna inandığım ölçü bu. Ülkemizde pek çok bilim merkezleri açılıyor, birçok gökyüzü gözlem şenlikleri yapılıyor. Artan ve göz ardı edilemeyecek bir ilgi patlaması olduğunu söyleyebilirim. Her yıl saysız etkinlik yapılıyor. Bu etkinliklere baktığınız zaman yine arkasında ilgili olan insanları göreceksiniz. Asla bunlardan geri durmayın. Bu tarz ders dışı aktiviteler sizi çok çok erken teleskopla tanıştıracak, pek çok yeni insan tanıyacaksınız. Bu işin içinde olmak size daha güzel bir gelecek kurma şansını artıracaktır. Gerçekten ilginiz varsa kendinizi bir alanda uzmanlaşmaktan mahrum bırakmazsınız. Son olarak şunu belirtmek isterim yavaşta olsa ülke olarak bu bilime eğilmek zorundayız. Gelişen dünya bunu zorunlu kılıyor. Ülke çapında yetersiz olsa da bir şeyler yapılıyor. Tutkulu insanların emekleri ile bu çalışmalar ciddi boyutlara taşınacaktır bundan eminim. Eğer ilerde bir astronomi öğrencisi olursanız lütfen size ‘’Bu bölümü okuyunca ne oluyorsun’’, ‘’Okuyunca da ne olacak ki?’’ gibi soru ve eleştirilere tutarlı ve soran kişiyi ikna edecek bir cevabınız olsun. Sabırla ne kadar güzel ve ne kadar anlamlı bir iş yaptığınızı anlatın.
Astronomi insana korkunç bir ufuk sunar. İnanarak söylüyorum, kat edeceğiniz yolun sınırı görülmeyecek kadar ötededir. Bir fizikçi kadar fizik bilmeniz gerekir, matematikçilerle sohbet edecek kadar matematiğiniz olmalı. Zor olsa da matematiği ve fiziği kozmosun derinliklerine uygulamak yeryüzündeki en keyifli işlerden olsa gerek. İşinizi ciddi olarak yapın, bir astronomi öğrencisi olmak, astronom olmak özünde büyük bir iştir. Bunun yanında her daim alçak gönüllü olmak gerekir. Bilim ile uğraşan beyinler mütevazi olmak üzerine çok şey deneyim ederler ama astronomlar alçak gönüllü olmamız gerektiğini en iyi bilenlerdir. 

Uzun gibi gelen ama hızlıca geçecek olan üniversite yıllarını gerçekten bir astronom adayı olarak geçirin. Lütfen teleskop ile tanışmanız son sınıfta olmasın. Bilginiz olsun ki bir konuda fikriniz olsun. Elbette bilmedikleriniz olacaktır, sizlere sorulan sorulara bazen, bu konuda bilgim yok demek bir bilim insanı adayına yakışan bir harekettir. Çok fazla kitap okumak gerekiyor. Her gün yabancı dilin ne kadar önemli olduğunu biraz daha iyi anlıyorum. Sayısız müthiş kaynak İngilizce olarak internette, orada burada duruyor. Yararlanmaya bakın. Özetle toplumun büyük çoğunluğunda halen astronomi okumak olağan dışı bir eylem olarak görülüyor. Üstte de belirttiğim gibi sizlere ilginç sorular soracaklardır. Konuştuğunuz zaman insanlar bu işi ne kadar sevdiğinizi, tutkunuzu cümlelerinizden, gözlerinizden ve beden dilinizden okusun. Çok şey mi istiyorum? Bunlar hepimiz için gerekli olan ve aslında hepsi gerçekten isteyen birisi için istemsiz bile yapılacak şeyler. 

İÜ Merkez Kampüsü Bahçesi ve Astronomi Bölümü
Önceliklerinizi iyi belirleyin. Bunu hem üniversite seçimi yaparken hem de bölümü okurken. Okul bitene kadar dersler her zaman önceliğiniz olmalı. Ama sadece derslerle geçen bir üniversite dönemi sizi sadece çalışkan bir öğrenci yapar. Sosyal aktivitelere katılın, kendiniz geliştirin.İnsanlarla diyaloglara girin. Ben ve arkadaşlarım bölümde yer alan astronomi topluluğu sayesinde bunları fazlaca yaptık. Aşağıdaki video ile bunun çok küçük bir kısmını sizinle paylaşmak isterim. 2015 yılı içerinde toplulukta yaptığımız çalışmaların kısa bir özeti;





Evet, benim önerileirm bu şekilde. Unutmayınız herkes sizlere kendi penceresinden bakarak açıklamalar yapacaktır, bilgi verecektir. Tıpkı bu yazıda olduğu gibi. Sizler yine pek çok ölçütü göz önüne alarak ve gerçekten ne isteyip istemediğinize dair soruları kendinize yönelterek tercihleriniz yapınız. Ben burada bahsetme imkanı bulmadığım her hangi bir konuda sorularınızı da yanıtlamaktan mutluluk duyarım. Mail adresim aşağıdadır.

Önemli Not: Bu yazı Medium'da ve bu blogda yayınlandığı günden beri sayısız mail ve mesaj geldi, gelmeye devam ediyor. Aslında tüm sorular kabaca 3-4 başlıkta toplanabilir. O sebeple mail atmak yerine bu yazının altına yorum olarak sorunuzu yazarsanız aynı soruları olan başka kişilerde görebilir. Ama mail atmak isteyen olursa da elbette yanıtlarım.


Mail adresi: astronom.hb@gmail.com)
Elimden geldiğince düşüncelerimi paylaşabilir, yardımcı olurum. 

Yolunuz açık olsun.

En iyi dileklerimle…

Öğrenci Teleskobundan Güneş Teleskobuna Bakış
--------


Önemli Not:  Bu içerik ve Astronom Olmak İstiyorum başlıklı yazıya uzun zamandır çok fazla mail geliyor. Takdir edersiniz ki zaman zaman dönüş yaomakta zorlanıyorum ve şu ana kadar gelen maillerin çok büyük bir kısmını 2-3 başlıkta toplayabiliriz. Bu sebeple lütfen sorularınızı mail atıp sormak yerine (eğer özel bir bilgi içermiyorsa) bu gönderinin altına yorum atınız. Böylece benzer sorulara ben ve bilgi sahibi insanlar yanıt vermiş olurlar. Anlayışınız için teşekkür ederim.


Bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için küçük bir hediye,  Amatör Gökbilimcinin El Kitabı! Ücretsiz okumak ve cihazınıza indirmek için tıklayınız

Kitapçığı ücretsiz edinin.





Halil Bağış

İletişim Bilgileri için şu sayfaya bakabilir ya da mail atabilirsiniz.
astronom.hb@gmail.com 




Daha fazla okuyun: Astronom Olmak İstiyorum!


Çok daha fazlası için Astronomi Eğitimi sayfasına göz atabilirsiniz.

Çok Daha Fazlası için tıklayınız

Yorumlar

  1. Cok faydlı olmus gercekten tesekkurler. Google'da pek bu konuda içerik yok.

    YanıtlaSil
  2. Öncellikle Selamun aleykum , 'Astronomi ve uzay bilimleri' bölümün amacı nedir?
    -Ne dersleri görüyorsunuz ve kendinizi geliştirme gibi bir olanağınız var mı ?
    Bir çok kişi tarafından boş bölüm olarak görülüyor daha doğrusu mesleki olarak öyle bölüm olarak çok önemli bir bölüm.
    Neler işliyorsunuz derslerde , haftada kaç gün , günde kaç saat ders işliyorsunuz , sınavlar zor mu..
    Sadece lise de ki gibi teorik mi dersler başka şeyler var mı?
    Açıklayan olursa , teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mesut sorularının yanıtı büyük ölçüde bu yazıda var bir kısmı ise şu linkte; http://samanyoluekspresi.blogspot.com/2016/06/astronom-olmak-istiyorum.html Yazıların içerisinde, ders programımızın linki de ekli. Orada yıl yıl, dönem dönem derslere baakbilir o derslerin adını, içeriğini aratabilirsin Google'da. Ne tür dersler, içeriği nasıl diye bakabilirsin.

      Sil
  3. Abicim yanlış anlamazsan şuan hala öğrenci misin yoksa bir işe girdin mi eğer girdiysen ne işte çalışıyorsun, ayrıca gözlem yapmaya başlamak istiyorum daha yeniyim bunun için teleskop önerilerin nedir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emre, ben yaklaşık hafta önce mezun oldum :) Daha önce mezun olan aradakşarımın bir kısmı akademik devam etti, yüksek lisansa başladı az bir kısmı yurt dışına giti master için. Bir kısmı alan dışı işlere girdiler (banka sektörü vs) bir kısmı bilim merkezleri tarzı astronomi eğitimi olan yerlerde. Yarısı belki de daha fazlası işinden memnun değil.

      Teleskop için öneri yapabilmem için bütçen ve gözlem amacını bilmem gerek. Her fiyata teleskop var, genel olarak önerilerim şöyle;

      - Öncelikle teleskop alamdan önce gökyüzünü iyi tanı. Çıplak gözle gözlemler yap, gezgen- yıldız nedir, andromeda galaksi nerededir, yaz üçgeni, sirius yıldızı, büyük ayı-küçük ayı bunları tanı.

      -Teleskoptan önce karanlık bir gökyüzü lazım, ışığın az olduğu bir alan.
      -Teleskop almak istediğinde de büyütme gücü en önemsiz özelliği, 1000 kat büyütüyor şeklinde kocaman yazı yazılmış teleskoptan hayır gelmiyor pek :)

      Özellikler kısmına bak, en önemli değer ayna çapı /mercek çapı , bütçenle alabileceğin en yüksek çaplı teleskobu almaya çalış. Bazı teleskoplarda çap yerine açıklık yazar aynı şey. Eğer gündüz gözlem yapmak istiyorsan bildiğin gibi neredeyse tek gözlem yapabileceğin şey Güneş, bazı markaalr yanında güneş filtresi veriyor öyle bir hedyesi varsa güzel olur :) Ya da uygunsa ek olarak alınablir.

      Biliyorsundur ama mutlaka hatırlatmak istedim,
      Güneş filtresi olmadan hiç bir teleskobu Güneş'e doğrultma, o yöne bile doğrultma. Merkür gözlemini yaparken de dikkat çünkü her zaman Güneş'e çok yakındır. Filtre çok öenmli.

      Sil
  4. Mezun olduktan sonra ki çalışma alanları banka meteoroloji öğretmenlik ya da akademisyen olmak mı dedipin gibi ülkemizde pek çalışma alanı yok yeteri değeri görmüyor ne kadar maaşla başlanır işsiz kalma olasılığı yüksek bir bölüm değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes için önemli nokta iş olasılığı ve bu konuda gerçekten de önemli. Bölüm size önemli bir iş alanı sunmuyor ama ilgisiz ya da geçici bir hevesle okunduğunda zaten sınırlı olan olanaklar tam tükeniyor.

      Emek veren severek oky-uyanların iyi noktalara zornlanarakta olsa geleceğine inanıyorum kişsel olarak. Ülkemizde temel bilimlerde başarılı olmuş biliminsanlarına ihtiyaç oldukça fazla.

      Sil
    2. Evet bu konuda katılıyorum ilgin için teşekkür ederim başarılar :)

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar, ben uzun süredir fizik istiyordum ancak maalesef puanım çoğu fizik bölümüne yetmiyor. Bunun yanında astronomiye aşırı ilgiliyim ve eğer fizik kazansaydım kesinlikle astrofizik üzerinde çalışacaktım ancak olmadı. Şuan ise astronomi ve uzay bilimleri düşünüyorum ancak bir yerden de içimde ki fizik bölümü merakı var. Araştırmalarım doğrultusunda astronomi ve uzay bilimleri ile fizik çift ana dal şeklinde görülebilinir. Bu şekilde yapmamı tavsiye eder misiniz? İstanbul Üniveristesi'nde ne tür kolaylıklar veya zorluklarla karşılaşırım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, hedeflerinizle fizik iyi örtüşüyor ama astronomi ve fizik eğitimi alan insanlar arasında ciddi farklar yok. Örneğin İstanbul Üniversitesinde ortak dersler var. Ama 2. sınıftan sonra dersler çok ayrılıyor böyle bir durumda ise fizikten olan dersler seçmeli oluyor ve seçince fizik öğrencileir ortak derslere devam edilebiliyor.

      Onun dışında çap yapan var astronomi de, ama ciddi bir ortalam yapmak gerek. Eğer astronomiye girip ortalamayı 3.0 seyrinde tutarsanız bu mükün tabi.

      Zorluk olarka, bence şöyle bir zorluk olur (bunu ben yaşadım) örneğin astronomi öğrencileri fizikten zorunlu olan dersleri alıyor ve seçmemlileri pek almıyor. Fiziği sevip alan bir astronomi öğrencisi ise 2-3 arkdaaşı ile fizikçilerle alıyor genelde. Bunun şöyle bir eksisi var, not tutan bölüm arkadaşn az ki bu çok öenmsiz çünkü fizik öğrencileri de gayet paylaşıyor her zaman diğer aslı eksi durum, bir dersi 20 kişiden az alan olursa çan dediğimiz not sistemi olmuyor. Ama 20 den fazla alan olursa ve eğer onların notları düşükse bu herkesin işine yarıyor. Daha iyi harf notları ile geçiyorsun vs. Neyse bu detay bi şey ama özetle biraz fazla eğilmen gerekir zorluğu bu olur. İstanbul aşırı sosyal ama sen biraz azaltmak zorunda kalırsın.

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Buse, ilk yıl alacağın dersler Fizik 1 ve Fizik 2. Fizik vektör, Newton yasaları, iş enerji gibi aslında daha önce görmüş olma ihtimalin yüksek konular. Sadece biraz daha derli toplu ve bilimsel haliyle, ilk dersten itibaren düzenli takip edip çalışırsan zorlanmazsın, özellikle sayılal öğrencisi isen çok daha iyi. Meslek lisesi çıkışlı arkadaşlarım biraz zorlansa da çalışmayla oluyor. Fizik 2 de çok zor değil, elektrik alan, manyetik alan, gauss gibi başlıklar var.. Eğer zorlanacağını düşünüyorsan yine de Surwey Fizik kitabına bakarsın dilersen önceden. Pek çok ünide bu kitap kullanılır Kitabın linki; http://www.palmeyayinevi.com/fizik-serway-1-cilt-fen-ve-muhendislik-Icin-3-2-2

      Bu kitabın pdf i nette var ya da uygun fiyata ikinci el çok kolay bulursun.

      Dersleirnde başarılar.

      Sil
  8. Hocam bu bölümdeki ingilizce seviyesi nedir? Hazırlık okumamızda fayda var mı? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mustafa, bölümde gördüğün derslerin yüzde 30'u İngilizce olacak. Ama bölüm tamamen Türkçe olsaydı bile İngilizce çok önemli bence. Kesinlikle öğrenmen gerekecek, artık koşullar bunu zorunlu kılıyor. Ben girdiğim sene hazırlık yoktu ama sana şiddetle tavsiye ederim hazırlık okumanı. 4 yıl boyunca öğrenemeyebilirsin çünkü.

      Sil
    2. Teşekkür ederim cevabınız için :)

      Sil
  9. Merhaba ben astronot olmak istiyorum ve bu konu hakkinda bilgi istiyorum hangi universiteyi hangi bolumu okumak gerekiyo bunun icin nasa ya mi gitmek gerekiyo nasaya nasil gidilir uni yuksek lisans vs proje gerekiyormu bu konu hakkinda bildiginiz ne varsa ogrenmek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor soular... :) Öncelikle NASA hepimizin çocukluk hayali ama NASA dünyada tek kurum değil bu alanda. Sayısız yer var! Böyle şeyler hayal etmen güzel ama, amacımız iyi bir astronom/biliminsanı olmak ise illa NASA'ya gitmeye gerek yok. NASA veya onun gibi bir dünya yer var dünya genelinde. NASA'ya nasıl gidilir? Bilmem gitmedğim/gidemediğim için zor bir soru. Ama bildiklerimi yazayım;

      - Öncelikle NASA oldukça büyük bir kurum ve çok fazla şubesi/bölümü var. Bir çok merkeze sahip. Bu merkezlerde bir dünya fizikçi, mühendis, astronot, bilgisayardan anlayan (yazılım, programlama vs) ve benzer mesleklerden insanlar var. Bu alanlardan herhangi birinde iyi bir konuma gelen herkes orada çalışablir bence. Ciddi bir bilgi deneyimi olduktan sonra, iyi işlere imza atınca pozisyon açılmasını beklersin. Ardından başvuru yaparsın.

      - Astronot bir anda olunmuyor maalesef. Bazı yeterlilikleri sağlarsan, örneğin bilgi olrak, biyolojik olarak vs, NASA, ESA gibi kurumların çağrılarına başvurursun. Bir uzay görevi olacaksa (örneğin Uluslarası Uzay İstasyonu'nda bir görev) bu görev için önceden astronot yetiştirilir. Sen de başvuru yaparsın... Ama bu uzun ve çok çaba gerektiren bir süreç. İlgili bir bölümden mezun olman, kendini çok geliştirmenle alakalı.

      -Kitap oku ama bununla beraber seni bu işe yaklaştıracak işlerin, yerlerin içinde ol. Hep bilimin konuşulduğu ortamlarda olmaya çalış. Zaten burada nalatamadığım, ya da ben,mde bilmediğim ok şeyi fark edip hayalini sürdürecek veya yeni bir yol tutacaksın.

      - Dediğim gibi zor bir iş, örneğin her yönden kendini geliştirdin ama NASA çıkıp dedi ki ben belli ülkeden vatandaşları astronot yetiştirme programına alıyorum.. bla bla. Ama hayalinden vazgeçme, tek rica gerçekçiliği de aynı şekilde elden bırakma.

      Sil
  10. Merhaba ben İpek şu an 14 yaşındayım liseye başladım. Eğer sizin için de sakıncası yoksa bu alan, iş imkanları ve sizin şu an ne iş yaptığınız hakkında bana daha fazla bilgi verebilir misiniz? Rehberlik öğretmenlerimiz ileride ne olmak istediğimizi şimdiden kararlaştırmamız gerektiğini söylüyor ama ben bu bölümü yazınızda da dediğiniz gibi bir hobi olarak mı hayata amacım olarak mı istediğimi bilmiyorum. Yazarsanız gerçekten çok mutlu olurum.😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İpek, öncelikle çok şanslısın, çünkü zamanın var bunu öğrenmek için. Evet bence liseya başlarken artık meslekte seçelimeli, lise son sınıfta meslek seçilmez bence. Önce yapmaktan, ilgilenmekten hoşlandığın şeyler düşün. Gerek kitaplar sayesinde, gerek bu meslekleri yapan diğer insanlar ile iletişim kurarak, mümkünse işin yapıldığı ortamlara da girerek tam olarak fikir sahibi olabilirsin. :) Bunları yapınca kafanda 1- meslek belirecektir diye düşünüyorum. Ardından belki şimdi değil ama ileride tüm yönleri ile araştırısın. Olankları, eksileri, artıları vs. Ama kararın ne olursa olsun ileri de değişedebilir bunlar normal. Yeterki kendini tanımaya vakit ayır ve kendini çok geliştir. Çevrene göre değil dünyaya göre ilerlemeye çalış. Sanıyorum bu konuda kitaplar , sosyal medya kullanıyorsan başarılı insanlar, anlamlı filmler vs.. Bir de uzay-astronomi temalı etkinlikler var onlara katılmaya çalış Orda etkinliklerde uygulama yap, hocaları dinle, seminerlerde aklına takılanı sor. :) Senin yaşında astronomi meraklıları için staj, eğitim gibi olanaklarda var sanırım. Örneğin İzmir Uzay Kampı gibi... Bunları da araştır. :)

      Derslerinde ezberlemekten çok özünü öğrenmee çalış, sana dediklerimizi çoğunlukla biz de yapmadık ama ezberlemeden öğrendiğim hiç bi şeyi unutmadığımı fark ettim. Öğüt vermek kolay tabii, çalışmak başarmak zor ama yapaccağından eminim. :) Derslerinde başarılır. Fiziği ve matematiği çok sev lütfen.

      Sil
    2. çooook teşekkür ederim :))))

      Sil
  11. Merhaba benim de hayalimde bu bölüm var bir şeyler sormak istiyorum öncelikle 16 yaşındayım lise 2 ye gidiyorum uzun zamandır uzay ile ilgli şeyler araştırıyorum kendim ve çok eğleniyorum kafama bu meslek yerleşti ama bunun için sayısal seçmek gerekiyor benim de matematik ve fiziğim orta derecede (not olarak 60-70-80 bazen daha düşük)çok iyi değil o yüzden korkuyorum bu istediğim bölüme giden yola girmekten çekiniyorum ne yapmamı önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lise döneminde aldığımız fiizk dersleri üniversiteye göre biraz daha yüzeysel açıkçası. Bir de okullarda özellikle fiziğin detaylı öğretilmediğini düşünürksek (büyük çoğunlukla) yüksek notlar alan birisi de tam hazır lamıyor üniversitede göreceği fiziğe. Üniversitenin ilk 1-2 yılında eksikleri gidermek için zamanınız olacak ama oraya hazır gitmek avantaj olur. Şu an da neler yapılabilir, ben yerinde olsaydım derslerde anlatılan konuların (matematik ve fizik için) mantığını anlamaya çalışırdım. Mantığını kavradığın bir konuyu unutmazsın. Bunun içinde okulda gördüğün derse ek olarak 1-2 kitap almak, YouTube'a video izlemek gerekebilir. Lise düzeyinde güzel kaynaklar mutlaka vardır. Kaliteli bazı liselerin ders notlarını edinmeye çalıaşabilirsin. Belki internette herkese açıktır. Popüler olarak kendini geliştirebilirsin, örneğin Kozmos Blegeles dizisini izleyebilirsin, bunun yanında Einstein'ın Büyük Fikri Blegeseli'ni mutlaka izle. Tabi bunlarla beraber iyi seçilmiş bilim kitapları okuyabilirsin. :) Kolaylıklar. Özetle fiziğin ve matematiğinin iyi olması için önünde ciddi bir süre var o sebeple şimdiden yavaş yavaş ama sürekli olarak fiziğe ve matematiğe ayrıca önem ver.

      Sil
    2. Cevap için teşekkür ederim.

      Sil
  12. ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİNDEN , UZAY MÜHENDİSLİĞİNE GEÇİŞ YAPABİLİRMİYİZ? veya bu bölümden başka bir havacılık dalına geçiş varmı? cevaplarsanız sevinirim sıanvada az kaldı zaten.d.d.d .örğneğin uçak mühendisliğne filan geçiş varmı? pilotaj vs vs vs...?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Astronomi Fen Fakültesi, uzay mühendisliği ise mühendislilk fakültesi bölümü. Aynı fakülte içindeki bölümlerde özellikle ilk sene geçiş daha kolaydır ama iki farklı fakülte arasında geçişler daha güç olur. İmkansız değil ama ciddi bir not ortalaması istenir muhtemelen. Ayrıca örneğin 1. sınıf sonunda geçiş yaptın diyelim, 1. sınıfta uzay mühendisliğinde olan ve astronomide olmayan tüm dersleri alman gerekir. Tavsiyem şu, astronomi ve uzay bilimleri ile uzay mühendisliği bölümlerinin 1. sınıf ders programlarına göz at. Çok fark varsa (ki farklı olduğunu düşünüyorum) uzay mühendisliğine mail atve mutlaka sor. Herhangi bir üninin uzay mühendisliğine mail atabilirsiniz.

      Sil
  13. merhaba şuan lise 2 deyim yaşım 16 uzaya ilgim var yani çok seviyorum sorun şu ki meslek lisesinde bilgisayar bölümü okuyorum bölümüm güzel ama ilgim daha çok uzaya matematik severim ama üstünde çok durmam geçen dönem ilk sınavım 30 çalıştım 100 aldım şuan ki sınavdan 85 aldım fiziği severim geçen dönem notlarım iyiydi diye düşünüyorum 90-78 almıştım dediğim gibi tek sorun meslek lisesi akademik derslere çok önem verilmiyor ama bence nerede okursan oku istersen başarırsın tek sorunum matematik ve fizik üniversitede yapamam korkusu var sizce astronomi bölümünü kazanabilir miyim nasıl kazanırım 11. sınıfta dershaneye gitmeyi düşünüyorum fikriniz nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Astronomi bölüm puanları çok yüksek değil. Dersaneye gitmeden fizik ve matematiğe düzenli çalışırsan rahatlıkla kazanırsın. Sınav sistemi sürekli değişiyor, hangi dersin ağırlığı fazla önemli derslerin hangi konularından geçen yıl kaç soru geliyor onlara dikkat et ve ona göre çalışma planını yap. Dersaneye gitme demiyorum tabii ama faydası olacaksa git ve deeğerlendirmeni öğretmenlerinle, farklı çevrelerle yap.
      Meslek lisesi çıkışlı olman kağıt üzerinde bir dezavantaj değil ki zaten üniversitede fiziği temelden öğreneceksin o sırada sıkı sıkı sarılırsan ve lisede fizik ve matemetik için temel atarsan güzel olur.
      Başarılar dilerim hakkında hayırlısı olsun.

      Sil
  14. Hocam merhabalar. Ben işletme menzunuyum ve şuan uluslararası ticaret ve finans bölümü yüksek lisansı yapıyorum. Küçüklüğümden beri hayalim olan bu bölümü araştırırken blogunuz dikkatimi çekti ve tüm yazılarınızı okudum. Sormak istediğim bir kaç basit soru var.
    Tahmininizce hocalar çalışan öğrencilere esneklik sağlarmı aynı zamanda 2. Üniversitesini okuyanlara.esneklikten kastım devamsızlık gibi.
    Son olarak bölüm için sıralamam veya puanım ortalama olarak ne olmalı

    YanıtlaSil
  15. peki bu işin maaş durumları nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalıştığınız kuruma ve satütünüze göre değişkendir -.

      Sil
  16. Fizik derken tüm fizik konularımı yani lisede gördüğümüz ve aynı şeklide matematikte öyle mi tüm lise konuları mı var
    Lütfen cevap verin
    Tercih yapmam lazım
    Üniversite hafta içi tatil günü var
    yurt dışı olanakları, hazırlık ve yurt ( okul yurdu)hakkında bilgi verir mısın
    Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk yıl gördüğünüz fizik ve matematik dersleri lisede gördüklerinize büyük oranda benzer fakat üst sınıflarda giderek daha farklı ve ileri düzeyde fizik-matematik görüyorsunuz. Survey Fizik 1-2-3 kitaplarının içerikleri kabaca müfredat hakkında bilgi verir. Bir de Astrofizik gibi derslerde fizik bilgisini kullanıyorsun.

      Üniversite de klasik bir programla ders işlenmiyor :) Zorunlu dersleri seçiyorsun ve belli bir oranda da seçmeli dersler var, bu ders saatleri kadar dolusun. Benim genel de haftanın 3 günü yarım, 1 günü tam 1 günü boş idi. Bu tamamen senin seçtiğin derslere bağlı.

      İÜ için yurt olanaklarını soruyorsanız son zamanlarda yeni yurtları açıldı ama kesin bir yurda yerleşirsiniz diyemem. İstanbul dışından gelen öğrenciler öncelikli. Web sitesinde kadın/erkek yurtları, kapasiteleri, konumları vs mevcut. İÜ Barınma olanakları diye aratırsanız bulursunuz.

      Tercihinizde başarılar.

      Sil
  17. Ve okulu öneriyor musunuz

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar Halil bey iyi akşamlar.
    öncelikle bu yorumu görüp görmeyeceğinizden emin bile olamadan yazıyorum.
    Bloğunuzu az önce keşfettim ve birkaç yazı okudum. Odan sonra bu videoya denk geldim ve bunları yazmak istedim. Ben sanırım ilk okuldan beri aşırı dercede bilim ve uzay meraklısıyım. Uzayla ilgili makalelelr yazılar videolar ve daha neler neler... Bloğunuzu okuduğumda ve bu video yu izlediğimde içimde bir şeyler kıpırdadı.
    Benim matemaiğim ve fiziğim her daim iyi olmuştur ki bu liseye gelene kadar hem öğretmenlerimden hem de arkadaşlarımdan sık sık duydum. Fakat liseye başladığım zaman zaten az olan ders çalışma isteğim nerdeyse yok oldu diyebilirim. Derslere çalışmıyor ve haliyle sadece dinledğim derslede alabldiğim sınırlı oluyodu. Böyle 3 sene geçti ve ben nerdeyse kendi benliğime ihanet ederek; arkadaşlarımı ve eski öğretmenlerimi şaşırtacak derecede gerilemeler yaşadım. Şuan lise 3 üm ve bu videodan sonra ciddi anlamda astronamiye olan tutkum daha da kabardı. Sizce hala bir şansım var mı? Yeniden eski ben olmak için? o eski dersleri pür dikkat dinleyip o her soruda parmağı havada olan çocuk olabilir miyim ? Hayalim hep astronomi ile ilgili bir yerde vuku bulmaktı. Sizce şu saatten sonra onca düşük nottan ve hayal kırıklığından sonra yine de hayallerimin peşinden koşarsam başarabilri miyim?


    cevabınızı bekliyor olacağım. esen kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şu anda neler yapıyorsun? Hayallerine ulaştın mı? Seni iyi anlıyorum ve bende şu an kendime ihanet ediyorum diyebilirim.Ne yaptın? Başarabildin mi

      Sil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba astronomi Uzay bölümünden master ve olursa Doktor'a ya kadar gitmek istiyorum. Ama önce lisans eğitimi gerekli yurt dışında okuma hedefim var başarabilirsem yurt dışında bir üniversitede okuyacağım bölümü. Fakat yapamazsam Türkiye'de okumak uygun mu yoksa 1 sene daha bekleyip tekrar mı yurt dışı denemeliyim ve Türkiye'de okuyup master ve doktora yapılabilir mi? Cevaplaman benim için çok önemli teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar yurt dışında bu bölümü kazanmak için ne yaplmalıyım? Aile gelirimiz ortanın altında %100 ya da ona yakın bir bursla bir okul kazanabilir miyim? Yurt dışında astronomi okumayı çok istiyorum neler yapmalıyım lütfen yardımcı olur musun?

    YanıtlaSil
  22. Merhaba ben astrofizik dalında akademisyen olmak istiyorum.Fizik okumam mı daha iyi olur yoksa astronimi mi ceavplarsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  23. Merhaba Halil abi yazını okudum ve benim için çok yararlı ve etkileyici oldu teşekür ederim gerçekten . Ama bir şey sormak istiyorum Halil abi sen şu an ne yaptın yani yüksek lisans mı yapıyorsun yırtdışında mısın merak ediyorum acaba cevap verebilir misin?

    YanıtlaSil
  24. Merhaba yazınızı okudum ve gerçekten çok beğendim. Bir kitap yazıyorum ve bu bölüm hakkında, rica etsem bana yardımcı olur musunuz? Teşekkür ederim şimdiden.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin