Bizleri Aydınlığa Boğacak Yarınlar


Resim Huffington Post








Geldi Bağdat’ın kıyısına çöktü ağıtçı,
Ağlasın gayri ağlayanlar dehrin dağıttığı dara! 
Nice yangınlar çıktı suyunda,nice savaşlar; 
Küle döndü sokaklarında güzeller; gül bakışlar. 
Yine de ümit var, gün dönecek yine de 
Gelecek saadet saati, rahmet inecek izbelere 
Saklıyor gamını şimdi umutlu yabancı, 
Bağdat; bir kocakarı; geçmiş gençliğin baharı 
Kayıp zamanlarda ara artık işveli yari ve tacı ! 






Ebu Temmam'ın derin üzüntülerle ama bir o kadar da canlı umutlarla yazdığı yukarıdaki dizeler aslında bugünde dünyanın içinde bulunduğu durumla yakından alakalı değil mi? İstanbul'da insanlığı, barışı ve güzel olan her şeyi hedef alan aciz zihniyetin yakın zamanda Temmam'ın geride bıraktıklarına da kastetmesi çok manidar. Şam'da bir kütüphaneyi hedef alıp kitap katliamı yapan bu güruh son olarak İstanbul'da barışa karşı pimi çekti. İstanbul ya da Brüksel, şehirler değişse de rahatsız eden şey düşünce özgürlüğü ve bir arada yaşama gayreti.




Eğer bir arada yaşama gücümüzle yeryüzünde barışla, sanat ve elbette bilimle dolu şehirler inşa edersek aciz kafaların tam orta yerinde pimi biz çekmiş olmaz mıyız? Şehirlere, masum insanların arasına giremeden sanatın yüceliği ve bilimin güneşiyle boğulmuş olmazlar mı? Sanıyorum bunu yaparsak onların geçemeyeceği en büyük güvenlik şeridini de inşa etmiş olmaz mıyız?



Kitaplara tahammül edemeyen, hayatları ve hikayeleri hiçe sayan bu güçsüzler bilimden korkacaktır muhakkak. 


Zamanların birinde güçlü bir ordu ile şehre yaklaşan düşmana karşı neler yapılacağına dair fikri alınan bilge, okul yapın! belki bu gelişlerinde değil ama bir sonrakinde onlara karşı koyacak bir gücümüz olur demişti. Bize kütüphaneler yapacak, kitaplardan korkmayan  sevgi dolu bireyler yetiştiren okullar lazım. Galiba bu bizlere Facebook'un bir kez daha Güvende misin diye sormaması için yegane çözüm.


Geleceğimizi aydınlığa boğacak bir toplum;


inançlara ve düşüncelere tam anlamıyla saygı duyduğumuzda, akıllı telefonlardan başımızı kaldırıp birbirimizin gözlerinin içine baktığımızda oldukça yakın. Düşünce dünyamızı donduran dizilerin ve tv programlarının ekranı işgal etmesine izin vermediğimiz gün ilk adımı atmış en büyük gayreti göstermiş olacağız. Hepimiz bilim insanı ya da sanatçı olmayacağız aydınlık yarınlarda, ama taksici de olsak zor zamanlarda taksimetreye bakmayacağız.




Başımız Sağ olsun.

#PrayforTurkey








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin