Astronom Olmak İsteyen Çocuklar için Düşlerini Koruma Rehberi


Henüz liseye yeni başlarındayken,  Edebiyat dersinde öğretmenimiz, insan hayal kurmadan yaşayabilir mi? diye bir soru yöneltmişti bizlere. Bu soruya, evet yaşanabilir cevabını veren arkadaşlarım olmuştu ve bu beni oldukça şaşırtmıştı. Çoğunlukla istemsiz olarak hepimizin gün içerisinde bile olsa sayısız defa yaptığımız bir eylem bu çünkü.

O halde bu soruyu siz kendiniz yanıtlayın? Sizce yaşanabilir mi? 

Bence evet, yaşanır. Ama bir bitkiden farkımız olur mu? Gerçi bitkilerinde sadece yaşamsal faaliyetler için yaşadığını kim iddia edebilir ki? Hayallerimiz olmadan gayet güzel yaşayabileceğimizi düşünseniz bile bir dönem çocuktunuz ve bir dünya hayal kurdunuz. Üstelik bir kısmı sizin için oldukça özeldi. Onlara ne oluyor peki? O hayalleri kurmayalı bayağı bir zaman olmuşsa bile halen hatırlıyorsunuzdur muhtemelen. Birer mantıklı açıklamayla o düşleri birer çocukluk anısı olarak anıyor olabliriz uzun zamandır.

Gelecekte astronom olmayı düşünen çocuklara ve bu düşlerine birer mantıksız çocukluk anısı gözüyle bakmayan yetişkinlere bazı önerilerim var, naçizane.



Düşlerini Canlı Tut!
Gerçekçi, özgün ama isteklerin ölçüsünde seni heyecanlandıran düşlerini tüm kalbinle belirle. Onun senin yansıttığını anımsa ve aklından çıkarma. 

Düşlerini Yaşamına Dahil Et
Onlara eyleme dökmek düşlemekten şüphesiz çok daha zor ve bizler tembellik yapmaya yatkınız. Fakat yavaş yavaş hızlan, kendini tasarla. Hayatının merkezine hayallerini al. 

Düşlediğini Yaşayamamaktan Korkma
Ay'a yükselmeyi hedefle, ıskalarsan bile yıldızların arasına düşersin. Bu sözün pratik hayatta bir karşılığı var.

Asla Yalnız Değilsin
Carl Sagan'ın, Hypatia'nın ya da Marie Curie'nin seni bir yerlerden izlediğini unutma. Bazen bir Coldplay şarkısı, bazen bir kitap veya filmin sana ve düşlerine arkadaşlık ettiğini unutma. 

Motive Ol
İçinde bulunduğun kouşullar pek çok dezavantaj içerebilir fakat biraz araştırınca senden daha kötü koşullara sahip ama seninkisi gibi kocaman hayallerini gerçeğe dönüştürmüş birilerini mutlaka göreceksin.

İnsanları Çoğunlukla Sadece Dinle
Sen başarısız olmak istemiyorsun o sebeple başarısız olmış, hayallerini unutmuş insanlar sana ancak başarısızlık ve mantıklı davranmak ile ilgili öğütler verebilirler. Oysa senin deli fikirlere ve hayallerini yaşayan zihinlerin görüşlerine ihtiyacın var. Onlar bir kitapta, bazen notalarda, film repliklerinde ... 


Hayatın seni rastgele istemediğin bir birey yapmasına izin verme.
Astronot Chris Hadfield
-
Owl City Owl City Beautiful Times ft. Lindsey Stirling


👫 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin