Atölye | Yerdışı Yaşam Araştırmaları




Çocuklarla çok eğlenerek hem de öğrenerek gerçekleştridğimiz bir atölyeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu etkinlik onların hayal gücü ile doğrudan ilişkili ve etkinlik süresince oldukça kullanacaklar. 

Gerekli Malzemeler

Kalem, boya kalemleri ve etkinlik kağıdı çıktısı. (PDF dosyasına aşağıdan ulaşabilirsiniz.)


Bu etkinlikte öğrenciden kendisinin araştırmacı bir astronom olduğunu düşünmesi istenir. Araştırmaları sırasında uzaydan gelen bir mesaj algılıyor. Bu mesajı alfabeye döküp çevirdiğinde ise bir  cümlelik bir mesaj olduğunu fark ediyor. Mesaj bize yaklaşık 25 Işıkyılı uzaklıkta bulunan Vega yıldızının çevresindeki hayali bir gezegen olan Gezegen V'den geldiği tespit edilmiş. Mesaj ne peki?



Mesajın ne olduğunu arka sayfada yer alan bulmacayı çözünce bulabilirsiniz. 



Mesajı öğrenmek için altta verilen kelimeleri bulup karalamak gerekir. Geriye kalan harflerden ilk bir kaç satırda bir mesaj oluşacaktır. Mesajı bulmak için tespit edilen kelimeler üzerine tartışıp ardından mesaj bulunduktan sonra bir de bu mesajın anlamı üzerine yorum yapılmalıdır.



Ardından bu mesaja bir yanıt verilmesi gerekiyor. Hem bir yazı ile hem de daha evrensel olması açısından görsel bir anlatım ile iki mesaj verilecek. Bu mesajlar aynı da olabilir. Bu aşamada ne mesaj verileceği, bu mesajın nasıl verileceği tartışılabilir. Ve mesajın ne olacağı tamamen öğrenciye kalmıştır.

Genelde iki durum gözleniyor. Bir kısım çocuklar bizimle iletişime geçen bu esrarengiz canlıların tehlikeli olabileceği konusunda endişeli olup tedbirli mesajlar gönderirken diğer bir kısım ise daha iyimser yaklaşıp sevgi dolu mesajlar gönderiyor. 

Onları bizim gezegenimize davet edenler olabildiği gibi Gezegen V'ye gelmeyi teklif edenler olabiliyor.



Üstteki iki Film (Gattaca ve Contact( öğrencilerime ısrarla önerdiğim konuya ilişkin filmler. Özellikle de Contact Filmi. Alttaki iki film ise öğrencilerimin önerisi sizlerle de paylaşmış olayım, henüz ben de izlemedim. :)

Etkinlikten önce bulmacada geçen terimlerin araştırılması önerilir. İyi eğlenceler.

🛈 Bu arada yaptığınız etkinliklerden sonra çocukların verdiği mesajların fotoğrafını çekip bizimle paylaşabilirsiniz. Bu blogda yayınlayabiliriz.

Etkinliği yapmak için PDF dosyasını indirmelisiniz.

Not: Lütfen dosyayı arkalı önlü yazdırınız. 



 Samanyolu Ekspresi'ni Pinterest'te takip edin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin