Değişen Yıldızlar

View post on imgur.com


Yıldızların bizler ve doğadaki tüm canlı yapılar gibi benzer bir yaşamsal süreç geçirdiklerini biliyoruz. Her yıldızın bir doğumu, evrimsel süreci vardır ve son aşamada kütlesi ölçüsünde ihtişamlı bir ölüm bekler sonunu. 


Bazı yıldızların kimyasal, fiziksel veya başka sebeplerden ötürü parlaklıklarında kısa dönemlerde değişim gözleriz. Sürekli artıp azalan bir ışık değişimi gözlenir. Yukarıdaki illüstrasyon gif görseli de parlaklıkları sık sık değişen yıldızlardan esinlenerek Nazlı tarafından tasarlandı. 




Üstte sanatla anlatmaya çalışılan değişimin bilimsel şekli bu grafik. AAVSO.org'dan alınan bu eğri grafiğinde zamanla değişen parlaklık çok açık. Evren mekanik olarak ve görsel olarak korkunç  bir değişim içerisinde. Her zaman öyle olacak. Evrende birbirine eşit hiç bir an yoktur, klişesini de ekliyim hemen. 


Işık eğrisinde kendini artan - azalan parlaklıklarıyla belli eden değişen yıldızlar ile bilimsel bir amaç doğrultusunda ilgilenmiyorsanız bunu kendinizi veya bir şeyleri değiştirmek için motivasyon olarak algılayabilirsiniz. 

Bilim sayesinde elde ettiğimiz deneyim yıldızların ilişkimize dair bilgiler vermediklerini söylese de sanırım yıldızlar denklemlerle, gözlemsel verilerle bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Bilimsel cümlelerle...

Evren bize ne çok şey anlatıyor, öğretiyor.  


İllüstrasyon: Nazlı Oluz
Yazı: Halil Bağış

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işıklı Takımyıldızı Maketi Yapalım

Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Okumak

Astronom Olmak İstiyorum!

Gökbilimi Takip Edin